ШТО НЕ СТЕ ЗНАЕЛЕ ЗА FANTA?

ШТО НЕ СТЕ ЗНАЕЛЕ ЗА FANTA?

Секој ден ширум светот се пијат 130 милиони Fanta пијалаци

За да објасниме како Fanta станала симбол за забава, драгоцени моменти на игра со пријателите и најголем „ multiflavor“ бренд во светот накратко ќе ве прошетаме низ живописната историја на овој бренд. Во приказната ќе застанеме на оние најинтересните места со необични историски факти и моменти зачувани на неколку стари фотографии кои веројатно досега не сте имале можност да ги видите.

  1. Fanta датира од 40-тите години на минатиот век, а се појавила во Германија. Препознатливиот оранж вкус настанува во италијанскиот град Неапол во 1955г. Се подготвувала со користење на локални цитрусни состојки, а ја произведувала и продавала Coca‑Cola Export Corporation.
  2. Fanta е вториот најстар бренд на компанијата Coca‑Cola и втор најголем бренд надвор од границите на САД.
  3. Името Fanta доаѓа од зборот "Fantasie" што во превод би било „фантазија“, а во светот постојат и некои варијации на името, на пример во Панама се вика Kist.
  4. Познатиот индустриски дизајнер Рејмонд Луи осмислил меѓу 25 и 30 предлози за изгледот и логотипот на Fanta шишето за на крај да бидат избрани шишето со заоблен дизајн и "twin-peak" лого-дизајнот на Луи.
  5. Fanta брзо се раширила на други пазари, вклучувајќи ги Јужна Африка и САД, а денес е достапна во повеќе од 190 земји.
  6. Во 1969г. Fanta со вкус на портокал бил најпродаваниот вкус во светот и со слоганот „Толку добра што ќе посакаш да ожедниш“ започнува да се позиционира како живописен бренд со разиграни бои секако користејќи ја уметноста.
  7. Во 1979г. во согласност со стратегијата за глобална експанзија, Fanta почнала да се продава и во Советскиот Сојуз .
  8. Долго време Костарика имала ексклузивен Fanta вкус, Kolita. Била особено популарна во Централна Америка во осумдесеттите и деведесттите години на 20 век. Kolita сеуште е достапна во Костарика.
  9. Меѓу 2000г. и 2008г. Fanta влегува во доменот на „Игриците“ и „Разиграната Фантазија“ на тинејџерите повикувајќи ги да бидат креативни, спонтани и не така сериозни. Во таа насока е лансирана "Fantanas" кампањата во САД.
  10. Меѓу 2008г и 20014г. се појавува нов правец во комуницирањето на брендот Fanta со вклучување на анимирани ликови кои се развивале низ годините.