Правила за хидрираност

Правила За Хидрираност

Златно правило – Внимавајте на квалитетот на водата!

Пиењето вода кога веќе сме жедни значи дека дека ни недостига хидрираност. Постепеното внесување на доволна количина вода во текот на денот е најважно за да постигнеме совршена хидрираност на организмот без да го почувстуваме недостигот на енергија, чувството на сува кожа и суви усни и исцрпувачка жед.

Препораките одат од конзумирање на 2 литри дневно или литар на секои 25кг телесна тежина па се до 4 литри дневен внес доколку се занимавате со некоја физичка активност. Летото е период кога повеќе се потиме поради топлото време, а додека вежбаме губитокот на течност е уште поинтензивен.

За оние што спортуваат

Два часа пред тренингот, потребно е да испиеме 2 чаши вода, а пет минути пред тренингот треба да се испие уште една чаша од 200-250мл.

За време на вежбањето, на секои дваесет минути испијте 250-300мл течност. Доколку ги броите потрошените калории, ќе ви помогнат препораките на докторите кои советуваат дека е потребно за секои 1.000 потрошени калории да се испие литар вода.

 Златно правило – Внимавајте на квалитетот на водата

Златно правило – Внимавајте на квалитетот на водата

Се поголемото загадување на животната средина не прави несигурни по однос на квалитетот на водата од некои извори и во големите градови. Во лето, поради суша, водата е хлорирана до таа мера што е непроѕирна.

За да ги избегнете недоумиците изберете Rosa, вода која потекнува од недопрената природа на Власинската висорамнина на 1.230м надморска висина.

Rosa e природна, нискоминерална, негазирана вода која не го оптоварува организмот туку брзо и лесно се апсорбира. Натриумот во Rosa го има во минимални количини, а содржи калиум, калциум и магнезиум поради што се препорачува на спортисти и рекреативци.

Зошто е важна амбалажата?

Зошто е важна амбалажата?

Иако водата е еден од најздравите избори за пијалок, не секоја амбалажа ја задржува здрава и погодна за конзумирање. Секое пластично шише на себе мора да содржи етикета што означува од какви состојки е составена амбалажата. Најголем дел од пластичните шишиња се направени од “лоши” пластики, посебно внимавајте на пластичните шишиња , кои имаат ознака PC (или немаат ознака).

Зошто е важна амбалажата?

Заложбите на компанијата Coca‑Cola да се сочува природниот квалитет на водата, а притоа да се грижиме и за природата се огледуваат во лансирањето на еко амбалажата – иновативното шише PlantBottle – во кое се пакува Rosa. PlantBottle материјалот е подеднакво цврст, долготраен како и класичната ПЕТ пластика но се разликува по тоа што комплетно се рециклира и во изработката се користени суровини од растително потекло.